Autokeratorefraktopachymetr ALINO – multifunkční zařízení 6v1

ALINO je inovativní multifunkční přístroj určený pro různé typy očních vyšetření, který usnadňuje práci očních specialistů a zlepšuje zážitek pacientů. Tento přístroj kombinuje několik klíčových funkcí, které jsou nezbytné pro důkladnou analýzu zdraví očí. Mezi tyto funkce patří refrakce, keratometrie, tonometrie, pachymetrie, topografie a sledování syndromu suchého oka.

Refrakce je základní měření, které určuje dioptrické hodnoty potřebné pro korekci zraku, zatímco keratometrie měří zakřivení rohovky, což je klíčové pro správný výběr kontaktních čoček a odhalení nepravidelností rohovky. Tonometrie, prováděná jemným vzduchovým proudem, měří nitrooční tlak a pomáhá při diagnostice glaukomu. Pachymetrie zase měří tloušťku rohovky, což je důležité pro přesnou interpretaci výsledků tonometrie. Topografie nabízí detailní mapování povrchu rohovky, což je důležité nejen pro diagnostiku, ale i pro edukaci pacienta.

Sledování syndromu suchého oka zahrnuje vyšetření jako je analýza mrkání, výška slzného menisku, přítomnost hyperémie a stav Meibomských žláz. Tato komplexní vyšetření pomáhají lékařům lépe pochopit stav povrchu oka a navrhnout adekvátní léčbu. ALINO tak nejen zvyšuje efektivitu vyšetření díky automatizaci a multifunkčnosti, ale také zlepšuje komfort pacienta, čímž přispívá k pravidelným návštěvám očního lékaře a dlouhodobému sledování zdraví očí.

Vyšetření s přístrojem ALINO je pro pacienta jednoduché a komfortní. Pacient si sedne k přístroji a opře hlavu o stabilní podpěru. Přístroj automaticky zarovná oči pacienta a zahájí měření. Celý proces je rychlý a neinvazivní, trvá jen několik minut. Výsledky jsou okamžitě k dispozici pro další analýzu, což lékaři umožňuje rychle a přesně určit diagnózu a navrhnout vhodnou léčbu.

Fundus kamera DRSplus

Fundus kamera iCare DRSplus je moderní zařízení určené pro detailní snímání sítnice, které představuje novou úroveň v oftalmologické diagnostice. Tento přístroj využívá pokročilou konfokální technologii spolu s bílým LED osvětlením, což umožňuje získat snímky sítnice s vysokým rozlišením a skutečnými barvami (TrueColor). Tato technologie umožňuje lékařům vidět i ty nejjemnější detaily v sítnici a je mimořádně účinná při diagnostice onemocnění jako je diabetická retinopatie, makulární degenerace nebo glaukom.

Jedním z hlavních přínosů kamery DRSplus je její schopnost snímat přes zornice o průměru pouhých 2,5 mm bez nutnosti rozšiřování zornic kapkami, což výrazně zvyšuje komfort pacienta během vyšetření. Kamera také umožňuje zobrazovat sítnici v několika různých režimech, včetně režimů bez červené a modré složky, a nabízí externí zobrazení povrchu oka. Další unikátní funkcí je možnost vytváření panoramatických snímků sítnice pomocí funkce mozaiky, která kombinuje několik snímků do jednoho, což poskytuje širší pohled na sítnici.

Automatizovaný provoz přístroje DRSplus zjednodušuje a urychluje vyšetření, což šetří čas lékařů a minimalizuje potřebu rozsáhlého školení personálu. Přístroj je také vybaven funkcí dálkového ovládání, která umožňuje lékařům provádět vyšetření z jiného místa v rámci ordinace. Díky těmto funkcím je fundus kamera iCare DRSplus ideálním nástrojem pro moderní oční kliniky, které chtějí poskytovat vysoce kvalitní péči svým pacientům.

Vyšetření pomocí fundus kamery iCare DRSplus je pro pacienta velmi pohodlné. Pacient si sedne před přístroj a opře si hlavu o stabilní podpěru. Kamera automaticky zarovná oči pacienta a nastaví správné parametry pro snímání. Celý proces je rychlý a bezbolestný, přičemž není potřeba rozšiřovat zornice kapkami. Výsledné snímky jsou okamžitě k dispozici pro další analýzu, což lékaři umožňuje rychle a přesně stanovit diagnózu a naplánovat potřebnou léčbu.

Spektrální OCT – REVO FC130

Spektrální OCT REVO FC 130 je vysoce pokročilý přístroj, který kombinuje optickou koherentní tomografii (OCT) s barevnou fundus kamerou. Tento přístroj umožňuje lékařům provádět detailní vyšetření („LASERový sken“) jak předního, tak zadního segmentu oka s vysokým rozlišením. Díky skenovací rychlosti 130 000 A-skenů za sekundu a automatizovaným funkcím, jako jsou auto-zarovnání, auto-zaostření a auto-zachycení, je celý proces vyšetření rychlý a efektivní.

Fundus kamera s 12,3 MP umožňuje zachytit ostré barevné snímky sítnice i při malých zornicích (minimálně 3,3 mm). Přístroj také nabízí možnost rozšíření o různé softwarové moduly, jako je angiografie OCT pro sledování mikrocirkulace sítnice nebo topografie pro detailní mapování zakřivení rohovky. Další funkcí je možnost provádění biometrických měření pro plánování chirurgických zákroků, například implantace nitrooční čočky (IOL).

Vyšetření pomocí REVO FC 130 je jednoduché a pohodlné. Pacient sedí před přístrojem, který automaticky zarovná a zaostří oko. Lékař poté pomocí OCT skenuje sítnici a další struktury oka. Celý proces trvá jen několik minut a výsledky jsou okamžitě k dispozici pro analýzu. Díky automatizovaným funkcím je zajištěna vysoká přesnost a kvalita získaných snímků, což usnadňuje diagnostiku a sledování očních onemocnění.

Foropter Vision-R 700 + LED optotyp

Foropter Vision-R™ 700 od společnosti Essilor představuje průlom v oblasti měření refrakce. Tento přístroj kombinuje rychlost a přesnost díky technologii Digital Infinite Refraction™, která umožňuje plynulé a současné změny sférických a cylindrických dioptrií. Tímto způsobem se eliminují chyby způsobené přerušovaným měřením a pacientům se nabízí pohodlnější a rychlejší vyšetření. Díky sofistikovaným algoritmům a inteligentním programům je možné vyšetření dokončit během pouhých tří minut, což zvyšuje efektivitu práce a spokojenost pacientů. Přístroj navíc zajišťuje širší zorné pole, menší zrakovou únavu a pohodlnější zážitek z vyšetření.

Foropter Vision-R™ 700 je ideálním nástrojem pro moderní oční praxi, která hledá způsoby, jak zlepšit přesnost měření a zároveň zrychlit celý proces vyšetření. Možnost vzdálené údržby a integrace s dalšími zařízeními umožňuje přístroji přizpůsobit se budoucím potřebám a zajistit tak dlouhodobou spolehlivost.

Vyšetření s foropterem Vision-R™ 700 je pro pacienta rychlé a komfortní. Pacient sleduje optotypy, zatímco přístroj automaticky mění sférické a cylindrické hodnoty, aby dosáhl nejpřesnější korekce zraku. Díky plynulým změnám a inteligentním algoritmům je vyšetření dokončeno během několika minut, přičemž pacient nemusí neustále odpovídat na otázky o viditelnosti rozdílů mezi jednotlivými dioptriemi. Tím se minimalizuje stres a zraková únava pacienta.

Perimetr PTS 920

Perimetr PTS920 je moderní diagnostický přístroj určený k měření zorného pole, což je klíčový faktor pro diagnostiku a sledování onemocnění, jako je glaukom, neurologické poruchy a další oční onemocnění. Tento perimetr je vybaven pokročilými technologiemi, které umožňují rychlé a přesné měření. Patří sem například automatizované testovací strategie, jako je ZETA™ thresholding, který umožňuje získání spolehlivých výsledků již za tři minuty. Dále přístroj nabízí funkce, jako je sledování očních pohybů (Eye Tracking) a kontrola mrkání (Blink Control), což zajišťuje, že žádné stimuly nejsou vynechány během běžného mrkání.

Perimetr PTS920 je také vybaven intuitivním softwarem, který umožňuje snadné ovládání přístroje a integraci s elektronickými zdravotními záznamy (EMR), což usnadňuje sledování a analýzu výsledků zorného pole v průběhu času. Tento přístroj je ideálním nástrojem pro oční kliniky, které chtějí zefektivnit své diagnostické procesy a poskytnout svým pacientům nejvyšší úroveň péče.

Vyšetření s perimetrem PTS920 je pro pacienta jednoduché a pohodlné. Pacient si sedne před přístroj a opře hlavu o stabilní podpěru. Během vyšetření se pacient dívá do přístroje, zatímco software automaticky sleduje oční pohyby a zajišťuje správné zaostření. Vyšetření trvá jen několik minut, během nichž se na různých místech zorného pole zobrazují světelné stimuly. Pacient signalizuje, kdy stimuly vidí, což umožňuje vytvořit detailní mapu zorného pole.

Štěrbinová lampa Keeler ZSL-5 (mikroskop)

Štěrbinová lampa Keeler ZSL-5 je klíčovým nástrojem používaným v oftalmologii pro detailní vyšetření předního segmentu oka, což zahrnuje rohovku, duhovku, čočku a sklivec. Tento přístroj umožňuje lékařům vidět oko ve zvětšeném měřítku a s vysokým rozlišením, což je nezbytné pro diagnostiku různých očních onemocnění, jako jsou záněty, infekce, katarakty nebo glaukom. Štěrbinová lampa se běžně používá jak při rutinních vyšetřeních zraku, tak při pokročilých diagnostických postupech. Pacienti často podstupují toto vyšetření při potížích se zrakem, nebo jako součást preventivních prohlídek.

Vyšetření pomocí štěrbinové lampy Keeler ZSL-5 probíhá tak, že pacient sedí u speciálního přístroje, kde opírá hlavu o čelo a bradu. Lékař pak pomocí štěrbinové lampy vysílá úzký paprsek světla na různé části oka a pomocí mikroskopu zkoumá jejich stav. Zatímco pacient sleduje bod světla, lékař si může přístroj přizpůsobit tak, aby získal detailní pohled na každou část oka. Toto vyšetření je bezbolestné a trvá jen několik minut. Výsledky vyšetření lékaři umožňují přesně diagnostikovat případné problémy a navrhnout odpovídající léčbu.

Štěrbinová lampa Essilor SL-2 (mikroskop)

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

UNIT Smart Plus – vyšetřovací jednotka

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Barvocitové tabulky (Ishihara)

Test barvocitu Ishihara je jedním z nejpoužívanějších testů pro diagnostiku poruch barvocitu, zejména daltonismu. Tento test pomáhá určit, zda pacient má problémy s rozlišením určitých barev, především červené a zelené. Poruchy barvocitu mohou mít vliv na každodenní činnosti, jako je řízení auta, rozpoznávání barevných signálů nebo volba povolání, kde je správné rozlišení barev klíčové.

Test barvocitu Ishihara se provádí pomocí sady barevných tabulek, na kterých jsou vyobrazeny číslice nebo tvary vytvořené z teček různých barev. Pacient je požádán, aby tyto číslice nebo tvary identifikoval. Lidé s normálním barvocitem jsou schopni vidět všechny číslice nebo tvary správně, zatímco lidé s poruchou barvocitu mají s rozpoznáním problém. Test je jednoduchý, rychlý a nevyžaduje žádnou speciální přípravu.

Stereotest Randot Fly

Stereotest Randot Fly je jednoduchý test určený k hodnocení stereoskopického vidění, tedy schopnosti vidět hloubku. Tento test je oblíbený zejména u dětí, ale používá se i u dospělých. Hlavním cílem je zjistit, zda oči spolupracují správně a zda je mozek schopen správně interpretovat prostorovou informaci. Poruchy stereoskopického vidění mohou vést k problémům s orientací v prostoru, což může ovlivnit každodenní aktivity, jako je řízení nebo sport.

Při provádění testu Randot Fly pacient nosí speciální polarizační brýle a sleduje obrázky, které obsahují různé prostorové objekty, jako je například velká „moucha“. Pacient je požádán, aby ukázal na části obrázku, které se zdají být vyvýšené nebo vzdálenější. Tento test je rychlý, neinvazivní a často se provádí jako součást základního očního vyšetření. Výsledek pomáhá určit, zda pacient má zdravé binokulární vidění.

Stereotest Lang

Stereotest Lang je jednoduchý a účinný nástroj používaný k hodnocení schopnosti vidět prostor a hloubku, známé jako stereoskopické vidění. Tento test je speciálně navržen tak, aby nevyžadoval použití speciálních brýlí, což jej činí vhodným pro široké spektrum pacientů, včetně malých dětí. Stereoskopické vidění je klíčové pro každodenní úkoly, jako je odhad vzdálenosti nebo koordinace pohybu. Test se používá jak při rutinních vyšetřeních, tak při podezření na poruchy binokulárního vidění, které mohou vést k problémům s orientací v prostoru nebo koordinací.

Stereotest Lang se provádí pomocí speciální karty, na které jsou zobrazeny různé 3D obrázky vytvořené pomocí mikroskopických hranolů. Pacient se na kartu dívá a je požádán, aby identifikoval, co na ní vidí. Jelikož test nevyžaduje žádné speciální brýle, je velmi vhodný pro malé děti nebo pacienty, kteří by mohli mít problémy s jejich nošením. Lékař sleduje, zda je pacient schopen správně identifikovat objekty, což ukazuje na přítomnost nebo absenci stereoskopického vidění. Výsledky testu poskytují důležité informace pro další diagnostiku nebo léčbu.

Stereotest Frisby

Stereotest Frisby je diagnostický test používaný k hodnocení prostorového vnímání, což je schopnost vnímat hloubku a vzdálenost mezi objekty. Tento test je důležitý zejména u dětí, protože odhaluje možné poruchy stereoskopického vidění, které mohou vést k problémům s koordinací a orientací v prostoru. Pokud pacient není schopen vnímat hloubku, může mít problémy například s chůzí po schodech nebo s odhadem vzdálenosti při sportu. Test se provádí jako součást rutinního vyšetření zraku, nebo pokud jsou přítomny symptomy naznačující poruchy binokulárního vidění.

Stereotest Frisby se provádí pomocí speciálních průhledných desek, na kterých jsou vyobrazeny různé tvary umístěné v různých rovinách. Pacient je požádán, aby určil, které tvary se zdají být blíže nebo dále od ostatních. Test nevyžaduje použití speciálních brýlí a je zcela neinvazivní. Pro děti je test často prezentován jako hra, což usnadňuje jejich spolupráci. Výsledek testu napoví, zda má pacient správnou schopnost vnímat hloubku a zda jsou oči správně koordinovány.

Farnsworthova signální světla

Farnsworthova signální světla jsou testem používaným k hodnocení schopnosti rozlišovat různé barvy, zejména ve světelných podmínkách podobných těm, které se vyskytují v reálném světě. Tento test je zvláště důležitý pro profesionály, kteří pracují s barevnými signály, jako jsou piloti, námořníci nebo pracovníci v dopravě. Schopnost správně identifikovat barvy je v těchto profesích klíčová pro bezpečnost a efektivitu.

Farnsworthova signální světla se provádí pomocí série světelných signálů, které pacient sleduje a identifikuje jejich barvy. Ve svítilně lékař postupně vyměnuje testové štítky s různými variacemi barev (červená, zelená, bílá) a pacient musí ihned bez zaváhání hlasit barvu a její pozici/polohu – např. „Nahoře zelená, dole červená!“ Test je jednoduchý a rychlý, ale poskytuje důležité informace o schopnosti pacienta rozlišovat barvy v různých situacích. Výsledky mohou být klíčové pro rozhodování o vhodnosti pro určité profese.

Maddoxův kříž / Thoringtonův test

Maddoxův kříž je diagnostický nástroj používaný k posouzení heteroforie, což je latentní oční porucha, kdy oči nejsou schopné správně spolupracovat při zaměřování na jeden objekt. Tento test pomáhá lékařům určit, zda oči pacienta správně sledují a fixují na cíl, nebo zda existuje tendence k divergenci (odchylce ven) nebo konvergenci (odchylce dovnitř). Maddoxův kříž se obvykle používá v kombinaci s jinými testy, aby lékaři získali ucelený obraz o binokulárním vidění pacienta a identifikovali případné problémy, které mohou vést k únavě očí, bolestem hlavy nebo problémům s viděním.

Thoringtonův test je dalším nástrojem používaným k měření heteroforie a forie (odchylky oka při ztrátě binokulární fixace). Tento test je specificky navržen k detekci a kvantifikaci odchylek v horizontálním a vertikálním směru. Je velmi užitečný při diagnostice mírných až středních forem očních poruch, které mohou způsobovat symptomy jako dvojité vidění, rozmazané vidění nebo únavu očí. Thoringtonův test poskytuje přesné údaje o velikosti a směru oční odchylky, což pomáhá při plánování léčby a předpisu korekčních brýlí.

Test AC/C poměru (akomodačně-konvergenční poměr) slouží k hodnocení vztahu mezi akomodací (zaostřováním oka) a konvergencí (schopností očí soustředit se na blízký objekt). Tento test měří, jak oči reagují na zaostřování na různé vzdálenosti, a kolik konvergence je potřeba pro správné vidění. Abnormální výsledky mohou indikovat problémy jako esoforie nebo exoforie, což může vést k únavě očí, rozmazanému vidění nebo dalším zrakovým obtížím. Test pomáhá určit vhodnou korekci nebo oční cvičení.

Thoringtonův test je dalším nástrojem používaným k měření heteroforie a forie (odchylky oka při ztrátě binokulární fixace). Tento test je specificky navržen k detekci a kvantifikaci odchylek v horizontálním a vertikálním směru. Je velmi užitečný při diagnostice mírných až středních forem očních poruch, které mohou způsobovat symptomy jako dvojité vidění, rozmazané vidění nebo únavu očí. Thoringtonův test poskytuje přesné údaje o velikosti a směru oční odchylky, což pomáhá při plánování léčby a předpisu korekčních brýlí.

Fokometr Rodenstock AL 6700

Rodenstock AL 6700 je moderní automatizovaný lensmetr, který spojuje tradiční funkce s moderními technologiemi pro maximální přesnost a efektivitu. Tento přístroj využívá technologii Shack-Hartmannova wavefront senzoru s 145 měřicími body, což zajišťuje vysokou přesnost měření dioptrických hodnot, cylindrické síly a osy čoček. AL 6700 nabízí automatické rozpoznávání typu čočky a automatické zahájení měření, což značně usnadňuje obsluhu. Navíc přístroj umožňuje měření propustnosti UV a modrého světla, což je klíčové pro ověření ochranných vlastností čoček. Díky možnosti připojení přes WiFi je lensmetr snadno integrovatelný do moderních pracovních postupů.

Tento lensmetr je ideální pro optiky, kteří potřebují rychlé, přesné a spolehlivé měření čoček. Jeho kompaktní design a integrovaná tiskárna zajišťují, že se snadno vejde i do menších pracovních prostor.

Měření pomocí Rodenstock AL 6700 je jednoduché a efektivní. Uživatel vloží čočku do přístroje, který automaticky rozpozná typ čočky a zahájí měření. Výsledky, včetně dioptrických hodnot a propustnosti modrého a UV světla, se okamžitě zobrazí na dotykovém displeji. Díky možnosti WiFi připojení lze data snadno exportovat do jiných zařízení. celý proces trvá jen několik sekund, což výrazně šetří čas a zvyšuje efektivitu práce.

Fokometr Visionix V36

Visionix VX 36 je moderní automatický lensmetr, který umožňuje rychlé a přesné měření optických vlastností čoček, včetně jejich schopnosti propouštět modré světlo. Tento přístroj je navržen s intuitivním uživatelským rozhraním, které usnadňuje obsluhu a zjednodušuje proces měření. Kromě měření refrakčních hodnot čoček dokáže VX 36 také analyzovat propustnost světla v modré a UV části spektra, což je klíčové pro kontrolu kvality a ochranných vlastností čoček. Díky možnosti bezdrátového připojení se snadno integruje do moderního pracovního prostředí a je kompatibilní s dalšími zařízeními Visionix.

Tento lensmetr je ideálním nástrojem pro optiky, kteří potřebují přesně a efektivně měřit čočky a zajistit jejich správné vlastnosti, jako je ochrana před škodlivým modrým světlem. Jeho kompaktní rozměry a nízká hmotnost jej činí snadno přenosným a přizpůsobitelným různým pracovním podmínkám.

Měření pomocí Visionix VX 36 je velmi jednoduché a automatizované. Uživatel vloží čočku do přístroje, který automaticky rozpozná její polohu a provede měření refrakčních hodnot a propustnosti modrého světla. Výsledky jsou zobrazeny na dotykovém displeji a mohou být snadno exportovány do externích systémů. Proces měření trvá jen několik sekund a nevyžaduje žádnou složitou přípravu.

Ultrazvuková čistička

V naší optice používáme pokročilou ultrazvukovou čističku, která je ideální pro efektivní a šetrné čištění brýlí. Tato čistička je vybavena regulovatelnou teplotou a časovačem, což nám umožňuje přesně nastavit, jak dlouho a při jaké teplotě bude proces čištění probíhat. S výkonem 180W pro ultrazvuk a 150W pro ohřev je čistička dostatečně výkonná pro důkladné odstranění nečistot. Pracuje na frekvenci 40 kHz, která je ideální pro jemné materiály, jako jsou skla brýlí. S objemem nádrže 2,8 litru můžeme pohodlně čistit několik párů brýlí najednou, což nám šetří čas a zajišťuje perfektní výsledky.